Imbieriniai sausainiai ne tik Kalėdoms

20151203_124633.jpgPraėjusią savaitę šventėme savo mažosios damos antrąjį gimtadienį. Ech, kaip greitai lekia laikas… Bet į filosofinius apmąstymus apie laiko tėkmę ir gyvenimo prasmę pakalbėsime kitą kartą 🙂 Šį kartą gimtadienio tema buvo meškinai, tad galvojau kokių skanėstų pagaminti ir mažiems, ir dideliems. Imbieriniai meškiuko formos sausainiai, laikantys letenose riešutą buvo “sunaikinti“ pirmiausia. Todėl dalinuosi receptu 🙂

Kelioms skardoms sausainių reikės:

– 125 g sviesto

– 5 šaukštų grietinėlės arba pieno

– 3 šaukštų medaus

– 200 g rudojo cukraus

– 1 šaukštelio cinamono

– 1 šaukštelio malto imbiero

– 1 šaukštelio meduolių prieskonių

– 1,5 šaukštelio apelsino žievelių (naudoju šiek tiek šviežio apelsino žievelių ir šiek tiek cukruotų iš prekybos centro, kurių turėtume rasti prie prieskonių, skirtų kepiniams)

– 350 g miltų

– 0,5 šaukštelio kepimo miltelių

– saujelės migdolų, graikinių arba Pekano riešutų

Sviestą, cukrų, grietinėlę (arba pieną) ir medų kaitiname puode ant mažos ugnies, kol ištirps. Į karštą sirupą suberiame visus prieskonius ir paverdame apie 5 min. Miltus sumaišome su kepimo milteliais. Į dubenį supilame šiltą sirupą ir greitai sumaišome. Tešla sulips į vieną gumulą. Tešlos kamuolį suvyniojime į maistinę plėvelę ir paliekame šaldytuve bent 1,5 val. atvėsti. Atšalusią tešlą padaliname į 3 dalis ir kiekvieną iškočiojame į 3-5 mm storio lakštą. Prieš tai pabarstome darbastalį ir kočėlą miltais. O dabar smagioji dalis 🙂 Sausainių formele prigaminame meškiukų, dedame jiems ant pilvo po riešutą ir letenomis apkabiname jį. Man skaniausi ir patogiausiai apkabinti buvo Pekano riešutai, nes jie dideli, o juk meškinų letenos tai storos ir trumpos 🙂 Nepamirštame dantų krapštuku suformuoti akytes ir nosį bei kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 12-15 minučių.

Namai pakvips Šv. Kalėdomis!

P. S. Praeitais metais tokius imbierinius sausainius, surištus į kepimo popieriaus ryšulėlius, pakabinome kaimynams ant durų rankenų. Juk Kalėdos – gerumo ir mažų stebuklų (kad ir kvepiančių cinamonu, medumi bei imbieru) metas!

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Connecting to %s